Links bij: Informatica/Hardware/Software 4MK

Links naar informatie over Pascal.

Pascal is een simpele programmeertaal die eenvoudig te leren is. Dit is niet zo vreemd, de programmeertaal Pascal is namelijk bedacht door Nicklaus Wirth, een professor van het Institut fur informatik in Zürich (Zwitserland) om zijn studenten te leren programmeren. De eerste Pascal compiler werd geschreven in 1971. In 1982 is de definitie van Pascal vastgelegd in de ISO 7185-standaard. De programmeertaal Pascal is overigens genoemd naar Franse wiskundige Blaise Pascal die al in 1645 een rekenmachine heeft uitgevonden.

Meer informatie:

Links naar informatie over 8086 assembler en DOS en BIOS interrupts.

Elk type CPU is echter uniek en kent een eigen specifieke opbouw. In dit boek wordt de 8086-processor van Intel besproken. Deze processor kwam in 1979 op de markt en is de voorloper van de Pentium-processor die op dit moment (1999) in de meeste PC's wordt toegepast. Doordat de programma's die voor een 8086-processor zijn gemaakt ook op een Pentium-processor kunnen worden uitgevoerd, kunnen de programma's uit dit boek op een PC worden getest.

Zie voor veel informatie over processoren van Intel:

Er zijn diverse zogenaamde Quick reference programma's te downloaden die een grote hoeveelheid informatie op een overzichtelijke wijze presenteren.

Hier is mijn favoriet: HelpPC2.10 Quick Reference Utility Copyright 1991 David Jurgens
Hier volgt de beschrijving van deze database (in het Engels): HelpPC 2.10 is a database designed for the intermediate to advanced PC programmer who knows what he's doing, but just can't remember specific information necessary to program advanced features of the PC. This utility is comprised of a collection of information found in manufacturer technical reference manuals, various commercial books, technical topics discussed on CompuServe's technical forums, public domain articles and my own snooping, all organized in a single database. The help topics include BIOS interrupts, DOS interrupts and functions, EMS and Mouse functions, BIOS and DOS data structures, diagnostic codes, DOS commands, 80x86 assembler instructions, C functions and various hardware port addresses and register specifications.

Links naar informatie over PC hardware. (Vooral LPT1.)

Bijna alles wat je wil weten is te vinden in het online boek PC architecture. Dit is een compleet boek wat beschikbaar is via het Internet.

Meer informatie:

Meer informatie over de parallelle poort:

Links naar informatie over de PPI 8255 (programmable peripheral interface).

Dit interface-IC werd in de PC/XT (de voorloper van de huidige PC) onder andere gebruikt om het toetsenbord mee uit te lezen. Dit IC wordt tegenwoordig in de PC niet meer toegepast. Er zijn nog wel een aantal insteekkaarten die gebruikmaken van dit IC. De PPI 8255 heeft 24 I/O-pinnen die we als inputs of als outputs kunnen gebruiken.den.

Meer informatie over de 8255 PPI:

Nog steeds aan het zoeken?

Er is een bijna oneindige hoeveelheid informatie over de bovenstaande onderwerpen te vinden op het Internet. Hierboven staan alleen de door mij veel gebruikte links weergegeven. Als jij bij je surf-tochten informatie vindt die prima te gebruiken is bij mijn boek dan vind ik het erg leuk als je me even mailt.